Kierrokset

Observatoriokierrokset

Avaruuspuisto Väisälässä on mahdollista tutustua Tuorlan observatorion rikkaaseen historiaan ja samalla oppia paljon nykytähtitieteestä. Kierroksella käydään Tuorlan Laukkavuoren läpi menevässä kalliotunnelissa, joka toimi Yrjö Väisälän optisena laboratoriona ja jossa edelleen hiotaan maailman tarkimpia peilejä ja linssejä, Suomen ja pohjoismaiden suurimmalla kaukoputkella, sekä tilaisuuden salliessa radioteleskoopilla ja Opteon Oy:n optiikkahiomossa.

Kierrokset mukautetaan aina vierailijoiden mukaan, joten lopussa universumin salat ovat hieman tutumpia niin esikoululaisille, kuin myös vaikkapa kokousvieraille. Tervetuloa oppimaan lisää valtaisasta universumistamme ja kuulemaan siitä, miten suomalainen tähtitiede ja tekniikka on ollut osana universumin mysteerien avaamisessa.

Aurinkokuntakierros

Jos olet huomannut, niin observatorion maille on pystytetty outoja värikkäitä palloja. Tämä on noin 500 metriä pitkä planeettapolku. Kierroksen voi joko kiertää oma-aloitteisesti milloin vain tai käydä kierroksella, jossa opitaan enemmän aurinkokunnastamme ja hahmotetaan kuinka isoja (tai pieniä planeetat ovat suhteessa). Samalla hahmotellaan etäisyyksiä, koska planeetat ovat suhteellisesti oikealla etäisyydellä toisistaan. Planeetoissa (on pian) taulut, jotka kertovat perusasiat, jos ne kiertää itse. 
Planeetat on maalannut Jaana Saarikoski.

Yleisölle

Observatoriokierros alkaa aina planetaarion edestä ja kierros vie osallistujan mukanaan niin maan ääriin kalliotunneliin, kuin myös korkealle Suomen suurimmalle tähtitornille. 

Planeettakierros alkaa planetaarion edestä ja käydään aurinkokunnan planeetat läpi yksi kerrallaan ja kerrotaan niistä enemmän. Planeettakierros loppuu Neptunuksen kohdalle (keväällä 2023 se menee vielä yhden pidemmälle).

Kierrosten kesto on 30-60 minuuttia. Yleisölle suunnatut observatoriokierrokset ilmoitetaan https://www.avaruuspuisto.fi/ohjelma/ -osoitteessa.

Tervetuloa kokemaan uniikkeja elämyksiä Tuorlassa!

Yleisönäytösten hinnasto:

8€  observatoriokierros 
7€  aurinkokuntakierros

ryhmille

Kierrokset muokataan juuri ryhmällenne sopivaksi, niin, että jokainen osallistuja poistuu lopulta häkeltyneenä uudesta tiedosta ja Tuorlan historiasta (observatoriokierros) tai planeetoista (planeettakierros). 

Olemme ryhmille joustavia aikataulullisesti ja tarjoamme observatorio- ja planeettakierrosten lisäksi mm. planetaarioelokuvia ja kokoustiloja.

Tervetuloa kokemaan uniikkeja elämyksiä Tuorlassa!

Ryhmien hinnasto:

120€ Yksi elokuva (kesto 30 min)
120€ Observatoriokierros (kesto 30-60 min)
110€ Aurinkokuntakierros (45-60 min)
200€ Kaksi elokuvaa (kesto 60 min)
200€ Yksi elokuva ja observatoriokierros (kesto 60-90 min)
250€ Kaksi elokuvaa ja observatoriokierros (kesto 90-120 min)
150€ Lasten syntymäpäivät sisältäen 1 elokuvan ja tähtitornilla vierailun (ohjelma 45 min ja tarjoilutilan käyttö 45 min)