Tapahtumat

Yrjö Väisälä -mUSEO

Nerokkaita keksintöjä, tähtitiedettä, optiikkaa ja geodesiaa 

Tiesitkö, että täällä Tuorlassa on valmistettu 1950-luvulta lähtien maailman parhaita kaukoputkia? Tai että Tuorlan observatorion perustajan, akateemikko Yrjö Väisälän sata vuotta vanhoja keksintöjä käyttämällä, tavallisella auton lampulla voi mitata etäisyyksiä tarkemmin kuin nykyaikaisilla lasermittareilla? Entä tiedätkö, millaista on tähtitieteilijän työ? Tutustu Suomen suurimpaan observatorioon, sen perustajan tieteellisiin saavutuksiin ja erilaisiin kaukoputkiin Yrjö Väisälä -museossa.

2023 Syksyn avoimet ovet 20.10.

Avoimien ovien kartta

Avoimet ovet avaruuspuistossa.

Tähtinäytökset teleskoopeilla (säävaraus)

Planetaarionäytökset (18.15, 19, 20, 21)

18.00 Aurinkokuntakierros Tuorlan Majatalolta

Seminaarisali 1 & 2:
18.30 Elina Lindfors: ”Tuorlassa tutkittua: maailmankaikkeus eri kielillä”
19.30 Laszlo Major: ”Ihmeellinen matematiikka”
20.30 Esko Gardner: ”Tähtitieteilijän arki”

Teleskoopit ja optinen tunneli auki

Seminaarisali 3:
Lounais-Suomen Luma-keskus: Matematiikan ihmeellinen maailma

Seminaarisali 4:
Turun Ursa ry ja Salon Seudun Tähtitieteellinen Yhdistys Ursalo ry esittäytyy 

Yrjö Väisälä-Museo (käynti sisäpihalta):
18-20 Kurkistus museoon.

Lisäksi Ursan kirjamyynti, sekä myynnissä pullaa, (kuumaa)mehua, teetä & kahvia.
Lapsille avaruusarvoitus-visa.

Vapaa pääsy!

Tämä tapahtuma ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Alueella on pimeää, joten kannattaa ottaa oma taskulamppu mukaan.

2023 syyskauden yleisöohjelma

Kesän päiväleirit

Kesäleirit mainoskuva

Avaruuspuiston leirit ovat täällä taas.

Leirien aiheet vaihtelevat päivittäin: Ma Aurinko ja Revontulet, Ti Planeetat, Ke Mustat aukot ja tähtien kuolema, To Komeetat ja tulipallot.

Päiväleirit ovat klo 9-15.00
Lounaalle jokainen tuo omat eväät. Avaruuspuistossa on mikro ja jääkaappi ruuan säilytystä ja lämmittämistä varten. Iltapäivällä tarjoamme pientä välipalaa.
Ilmoitathan mahdollisista allergioista tai sairauksista, joista ohjaajien olisi hyvä olla tietoisia: myynti@avaruuspuisto.fi
Leiripäivään kuuluu myös ulkoilua eli pukeutuminen säänmukaisesti!
Leirin vetäjät ovat Ella Toppari ja Christina Humina tai Maija Rikala.
Maksun 50€/pv voi tehdä saapuessa pankkikortilla tai käteisellä.
Päivän aikana tarvittaessa saa yhteyden Avaruuspuiston puhelinnumerosta: 045 317 9994.

Lisätiedot: myynti@avaruuspuisto.fi

Talvilomalla Avaruuspuistossa tapahtuu

Talvilomalla 20.-25.2.2023 avaruspuistossa on monenlaista toimintaa ja paljon asiaa mustista aukoista.

Ma-Ke 20.-22.2. 
13.00 & 14.00 Planetaarioelokuvia
15.00 Kierros
To 23.2.
13.00 Planetaarioelokuva
14.00-16.00 & 17.30-19.30 Työpaja mustista aukoista (Seminaarisalissa 3)
Pe 24.2.
9.00-15.00 Päiväleiri lapsille mustista aukoista (lisätietoja alta tai myynti@avaruuspuisto.fi).
13.00 & 14.00 Planetaarioelokuvia
15.00 Observatoriokierros

Tähtitiedeleireillä vauhdikas alku vuodelle 2023

Leirin kuva

Planeettaleiri 2.1 ja 4.1.
Miten löytää planeetat taivaalta? Miksi kuu ei näytä aina samalta? Kuinka pitkä päivä on Marsissa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pohditaan vastauksia planeettaleirillä.

Avaruuden tutkimusleiri 3.1. ja 5.1.
Miten avaruutta tutkitaan? Miten ohjataan Mars-mönkijää? Miten kaukoputki toimii? Mihin tähtitieteilijä käyttää kaukoputkea? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastauksia avaruuden tutkimusleirillä.

Ilmoittautuminen sähköpostilla myynti@avaruuspuisto.fi
Ilmoittautuminen aukeaa ke 7.12 klo 08:00, paikkoja 15 lapselle per leiri. Huom! Ohjelma Planeettaleirillä ja Avaruuden tutkimusleirillä poikkeaa toisistaan eli halutessasi voit ilmoittautua molemmille. Ikäsuositus: 7-10 v. Leirit toimivat kello 9-15.

Vapaita paikkoja (tilanne 4.1.):
Ma 2.1: 12
Ti   3.1: 9
Ke 4.1: 0
To 5.1: 8

Ilmoittautumissähköpostin tulee sisältää seuraavat tiedot:
Lapsen nimi ja ikä, huoltajan nimi ja puhelinnumero josta tavoittaa leiripäivän aikana, mihin leiripäivään/päiviin ilmoittautuu. Lisäksi jos on jotain mitä ohjaajien on hyvä tietää (esim. sairaudet, jotka voivat vaikuttaa päivän kulkuun) nämä olisi hyvä mainita.

Hinta: 50 €/lapsi, maksetaan saapuessa pankkikortilla tai käteisellä.
Ruokailu: lounaalle omat eväät, avaruuspuistossa mikro ja jääkaappi ruuan säilytystä ja lämmittämistä varten.
Iltapäivällä tarjoamme pientä välipalaa (kelin salliessa nuotiopaikalla).
Leireihin kuuluu myös ulkoilua eli pukeuduthan säänmukaisesti!8

SYYSLOMAN PÄIVÄLEIRIT LAPSILLE

Syysloman päiväleirit ma 17.10 ja ti 18.10 (klo 9-15)

Tähtitieteellinen päiväleiri on suunnattu 1-3.luokkalaisille lapsille.
Mikä on tuo kirkkain kohde iltataivaalla? Mikä on tähden ja planeetan ero? Mitä tapahtuisi jos tippuisin Jupiteriin? Kuinka kauas kaukoputkella näkee?
Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tähtitieteilijöiden johdolla syysloman päiväleireillä, joihin ilmoittautuminen avautuu tiistaina 27.9 klo 08:00

Ilmoittautuminen sähköpostilla myynti@avaruuspuisto.fi
Ilmoittautuminen aukeaa ti 27.9 klo 08:00, paikkoja 20 lapselle per leiri. Huom! Ohjelma on sama molempina päivinä eli ilmoittautua voi vain yhdelle leirille.

Vapaita paikkoja (tilanne 14.10.):
Ma: 10
Ti: yli 10

Ilmoittautumissähköpostin tulee sisältää seuraavat tiedot:
Lapsen nimi ja ikä, huoltajan nimi ja puhelinnumero josta tavoittaa leiripäivän aikana, kumpaan leiripäivään ilmoittautuu. Lisäksi jos on jotain mitä ohjaajien on hyvä tietää (esim. sairaudet, jotka voivat vaikuttaa päivän kulkuun) nämä olisi hyvä mainita.

Hinta: 50 euroa/lapsi, maksetaan saapuessa pankkikortilla tai käteisellä.
Ruokailu: lounaalle omat eväät, avaruuspuistossa mikro ja jääkaappi ruuan säilytystä ja lämmittämistä varten.
Iltapäivällä tarjoamme pientä välipalaa (kelin salliessa nuotiopaikalla).
Leireihin kuuluu myös ulkoilua eli pukeuduthan säänmukaisesti!
Molemmat leiripäivät toteutuvat.

Kuukauden tähtitaivas 1.10.2022 klo. 13.00

Turun Ursa kertoo tähtitaivaan tärpit kullekin kuukaudelle Kuukauden tähtitaivas -planetaarioesityksessä Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa.
Mitä tähtitaivaalla voi illan pimennyttyä nähdä? Onko tulossa jotain erityistä nähtävää, johon kannattaisi kiinnittää huomiota? Mitä planeettoja on näkyvissä, ja mistä päin taivasta niitä pitäisi etsiskellä?
Kuukauden tähtitaivas -esitys kertoo vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Samalla käydään läpi myös tähtikuvioita, ja opetetaan niiden tunnistamista. Esitys kestää n. 40-45 minuuttia. Sen aikana voi esittää myös kysymyksiä. 
Esityksen hinta on 8€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 6€. (Kerrothan jäsenyydestä lippua ostaessasi.)
Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina. Tervetuloa!

Saxtronauts – Avaruusseikkailu Avaruuspuisto Väisälässä sunnuntaina 18.9. klo 14.00

Avaruuspuisto Väisälä on kaikille avoin tiedekeskus, joka opastaa, innoittaa ja kasvattaa tulevaisuuden tieteen tekijöitä ja kaikkia, joita tiede ihmetyttää. Saxtronauts – Avaruusseikkailu pääsee Avaruuspuisto Väisälässä alkuideansa lähteelle yhdistämällä tähtitieteen, musiikin, saksofonin soittimena sekä ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita yhdestä tai useammasta näistä teemoista! Tapahtuman aikana kuullaan musiikkia keskiajalta nykypäivään Avaruuspuistossa sijaitsevissa erikoisissa kohteissa.

Tapahtuman aikana liikutaan eri kohteissa ja sen esteettömyyttä ei voida taata. Osa teoksista esitetään säävarauksella myös ulkona. 

Tapahtumaan myydään pääsylippuja paikan päällä. Pääsymaksu 15 €, alennusryhmät 10 €.

Saxtronauts on tutkimusmatkaileva saksofoniyhtye, jonka tarkoituksena on tuoda korkeatasoista taidemusiikkia ennakkoluulottomasti erilaisten yleisöjen kuultaville. Yhtyeen lähtökohtana on toimia saumattomasti yhteistyössä erilaisten tiede- ja taidekentän toimijoiden kanssa. Yhtye sovittaa saksofoneille teoksia eri aikakausilta, tilaa uutta musiikkia nykysäveltäjiltä sekä tuo kuuluville saksofonille sävellettyjä alkuperäisteoksia. Saxtronauts on aiemmin esiintynyt muun muassa Helsingin juhlaviikoilla, laivaston soittokunnan solistina sekä Tulkinnanvaraista-konserttisarjassa. 

Saxtronautit Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi ja Sikri Lehko ovat kukin tahoillaan monipuolisia ja uteliaita muusikkoja, pedagogeja sekä esiintyviä taiteilijoita. Saksofoni on heidän välineensä maailmankaikkeuden tutkimiseen.

Avaruuspuisto Väisälän avajaiset 17.9.2022

Lämpimästi tervetuloa Avaruuspuisto Väisälän avajaisiin Tuorlaan! 17.9.2022 Klo 14-22 Tuorlan observatorio täyttyy tieteestä ja elämyksistä. 

 

Päivän ja illan aikana observatorio avaa ovensa kaikille tähtitieteestä tai sen historiasta kiinnostuneille. Tervetuloa katselemaan tähtiä, kuuntelemaan luentoja ja esitelmiä, tekemään komeettoja tai vaikkapa nauttimaan live-musiikista ja opastuksista. Tapahtuma on maksuton.

 

Kun nelisen vuotta sitten Turun yliopiston tähtitieteilijät pakkasivat laatikoitaan ja siirsivät toimistonsa keskustan kampukselle, ei observatorion kohtalosta ollut takuita. Hiuksia harmaannuttavien käänteiden, observatorion omistajavaihdoksen sekä koronaepidemian yllätysten jälkeen tilanne alkaa viimein selkiytyä.

Tuorlan observatoriota alettiin rakentaa vuonna 1950, mutta paperilla se perustettiin 1952. Nyt 70 vuotta myöhemmin samaa kaavaa noudattaen, kaksi vuotta Avaruuspuiston toiminnan alkamisesta, alkuhaasteiden karaisemina olemme tässä pisteessä, että voimme vihdoin juhlistaa Avaruuspuisto Väisälän virallisia avajaisia. Tähtitieteellis-optillisesta tutkimuslaitoksesta on tullut kaikille avoin tiedekeskus, joka opastaa, innoittaa ja kasvattaa tulevaisuuden tieteen tekijöitä ja kaikkia, joita tiede ihmetyttää.

Avajaisten yhteydessä juhlistamme myös Euroopan eteläisen observatorion (ESO) 60-vuotista taivalta. ESO on Euroopan johtava tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen tutkimuskeskus. Se tarjoaa tähtitieteilijöiden ja astrofyysikoiden käyttöön Chilessä sijaitsevat, maailman tehokkaimmat tutkimuslaitteet. Suomen ESO-yhteistyötä koordinoitiin vuosien ajan Tuorlasta. 

Ohjelma:

Tähtinäytökset Suomen suurimmalla kaukoputkella, Susitornilla ja Turun Ursan ja UrSalon kaukoputkilla klo 20-22 (sään salliessa)

Seminaarisali 1:

14:00  Avajaispuheenvuorot:

Tapio Korhonen, Avaruuspuisto Väisälän hallituksen puheenjohtaja

Aimo Sillanpää, Avaruuspuisto Väisälän toimitusjohtaja

Mikko Voipio, Weisell-säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Väisälän suvun edustaja

Niina Alho, Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

14:30  Esko Valtaoja – Kuinka löysimme maailmankaikkeuden?

15:30  Hannu Salmi – Kaarinasta Kassiopeiaan. Tähtitiede kulttuuriperintönä.

16:00  Heli Laaksonen – Aurinkoi ja aurinkoi. Humanisti tähtiä tutkailemassa.

16:30  Seppo Mattila – Webb ja ESO:n ELT paljastavat näkymättömän: kirkas tulevaisuus infrapunassa

17:00  Pasi Nurmi – Euroopan Eteläinen Observatoria: 60 vuotta tähtitieteen havaintoja

17:30  Peetu Sillanpää – Avaruuspuiston ohjelma 2022-2023

Opastetut kierrokset:

Aurinkokuntapolun opastukset klo 13:30 & 16:30 (Lähtö Tuorlan Majatalon edestä)

Tarinoita tähtitorneista: ulkomuseon esittely klo 18 (Lähtö Seminaarisali 1)

Aikavaellus klo 15:30 & 17:30 – Opastus Aikavaellukselle (Lähtö Väisäläntieltä tunnelin pohjoispäästä)

 

Väisälä-museo:

Museo rakentuu: kurkistus Yrjö Väisälän työhuoneeseen klo 16:30-18:30 esittelijänä Jaana Saarikoski

 

Ulkoalueet:

Nuotiopaikalla vaahtokarkkien paistoa & Menninkäisen Metsämysteerireitin alkuun opastus klo 14-19, Aamos MLL, MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö

Seminaarisali 3:

Komeettojen tekoa lapsille ja lapsenmielisille klo 15, 16, 17 ja 18, LUMA-keskus

 

Seminaarisali 4:

Turun Ursa ja Ursalo kertovat tähtiharrastuksesta

 

Seminaarisali 3:n aula:

Kahvio, kirjanmyynti ja tähtitieteilijä vastaa kysymyksiin klo 14-21

 

Planetaario:

Planetaarionäytöksiä klo 15-20 tasatunnein

Kuukauden tähtitaivas livenäytös klo 15 ja 17 – Mitä tähtitaivaalla kannattaa katsoa syyskuussa?

 

Kalliotunneli:

ESO:n valokuvanäyttely klo 17:00 – 20:00

Saxtronauts: pop-up-konsertit eri puolilla Avaruuspuistoa esimerkiksi:

Planetaariossa ennen näytöksiä:

Klo 15.00, 16.00, 17.00, 19.00

Seminaarisali 1 klo 17:45

Kalliotunneli klo 18:30

Metrin tähtitornin parveke klo 20

Huom! Saxtronauts esiintyy myös Avaruuspuisto Väisälässä sunnuntaina klo 14->. https://www.facebook.com/events/616848186503147 
Liput sunnuntain esitykseen 15€ per hlö

Avaruuspuisto on auki yleisölle lauantaisin

Tulevat lauantainäytökset näet osoitteesta www.avaruuspuisto.fi/planetaario 
Näytösten ohjelma vaihtuu viikoittain ja ne sisältävät niin planetaarionäytöksiä kuin myös observatoriokierroksia.

Tuorlan Planetaarion aukioloajat hiihtolomalla (viikko 8) ja ensi-ilta

Avaruuspuisto Väisälä avaa Tuorlan Planetaarion hiihtoloman ajaksi yleisölle. Näytökset ovat 21.-27.2.2022 seuraavat:

Klo 13 ”Näkymätön Maailmankaikkeus” (Ensi-ilta!)
Klo 14 ”Mustat Aukot”

Esityksen hinta on 6€ per henkilö. Tervetuloa nauttimaan avaruudesta hiihtolomalla!

Avaruuspuisto Väisälän avoimet ovet

Avaruuspuisto Väisälän avoimet ovet pidetään 15.10.2021 klo 17:30 alkaen.

Vuoden tauon jälkeen syysloman perinteiset avoimet ovet! Tähtitorneissa ja kallioluolassa avoimet ovet, planetaarioon ja observatorioesittelyille sekä nestetyppijäätelölle ennakkovaraukset. Nestetyppijäätelön teko laboratooriossa LUMA-keskuksen vetämänä, hintaan 5e. Tähtiharrastusyhdistykset esittäytyvät. Tuotemyyntiä. 

Tapahtuman facebook-sivu: www.facebook.com/events/395205715478328

Utopiaako? -projektin ilmainen taidenäyttely

Avaruuspuisto Väisälä isännöi 13.-20.8. Utopiaako? -projektin taidenäyttelyä. Hankkeessa on ollut mukana Turun yliopisto, Turun AMK ja Varsinais-Suomen kulttuurirahasto. Lisää tietoa löydät alta löytyvästä tapahtumalinkistä.

Utopiaako? -projektin ilmainen taidenäyttely

Avaruuspuisto Väisälä isännöi 13.-20.8. Utopiaako? -projektin taidenäyttelyä. Hankkeessa on ollut mukana Turun yliopisto, Turun AMK ja Varsinais-Suomen kulttuurirahasto. Lisää tietoa löydät alta löytyvästä tapahtumalinkistä.

Utopiaako? -projektin ilmainen taidenäyttely

Avaruuspuisto Väisälä isännöi 13.-20.8. Utopiaako? -projektin taidenäyttelyä. Hankkeessa on ollut mukana Turun yliopisto, Turun AMK ja Varsinais-Suomen kulttuurirahasto. Lisää tietoa löydät alta löytyvästä tapahtumalinkistä.

Utopiaako? -projektin ilmainen taidenäyttely

Avaruuspuisto Väisälä isännöi 13.-20.8. Utopiaako? -projektin taidenäyttelyä. Hankkeessa on ollut mukana Turun yliopisto, Turun AMK ja Varsinais-Suomen kulttuurirahasto. Lisää tietoa löydät alta löytyvästä tapahtumalinkistä.

Tuorlan ulkoilureitit on nyt kartoitettu