TIEDEKESKUS

avaruuspuisto väisälä

palvelut

Planetaariossa pääset elokuvien sisälle 180° asteen valkokankaan ansiosta.
Elokuvat ovat saatavilla yleisölle ja yksityisryhmille ja teemoja löytyy monipuolisesti aina avaruuden äärirajoilta maapallolle saakka.

Tuorlan observatoriokierroksilla pääset syventymään alueen historiaan ja nykyaikaiseen tähtitieteeseen. Kierroksella käydään mm. Suomen suurimmalla kaukoputkella ja kalliotunnelissa.

Avaruuspuisto Väisälä tarjoaa 6-53 ihmisen kokoustiloja vain 10 minuutin päästä Kupittaalta.
Ruokailu tai kahvittelu onnistuu helposti lähellä sijaitsevan Tuorlan majatalon ansiosta.

Tuorlan alueella järjestetään vuotuisesti lukuisia tapahtumia, kuten esimerkiksi:
Avoimia ovia ja
Tähtinäytöksiä Suomen suurimmalla kaukoputkella. Menneet ja tulevat tapahtumat löydät täältä.

”Yrjö Väisälä haki valtiolta apurahaa pikkuplaneettatutkimuksiaan varten. Silloinen valtiovarainministeri Väinö Tanner tiedusteli hienovaraisesti, olisiko näillä planeettatutkimuksilla mahdollisesti myös käytännöllistä merkitystä. Yrjö Väisälällä oli kiire ja hän arveli, ettei ministerilläkään ollut aikaa kuunnella kysymyksen selvittämisen vaatimaa esitelmää. Tämän takia hän vastasi lyhyesti: ’Jos minä näissä tutkimuksissani joskus totean tuollaisen muutaman kilometrin läpimittaisen pienoisplaneetan olevan hyvää vauhtia tulossa kohti maamme pääkaupunkia – mikä tietysti hyvinkin joskus saattaa tapahtua – niin minä kyllä ilmoitan siitä kiireesti Teille..”

 

Väisälä sai pyytämänsä apurahan.

Tuorlan observatorio perustettiin vuonna 1952 Yrjö Väisälän pyynnöstä. Väisälä oli yksi Suomen menestyksekkäimmistä tiedemiehistä, jonka kehittämillä metodeilla mm. GPS-järjestelmä toimii ja jonka avulla edelleen kaikkein tarkimpia etäisyydenmittauslaitteita kalibroidaan. Väisälän jälkeen Liisi Otermasta tuli observatorion johtaja, jonka kanssa Väisälä löysi satoja pikkuplaneettoja aurinkokunnastamme. Oterman mukaan on nimetty 39P/Oterma -komeetta ja Väisälän mukaan 40P/Väisälä -komeetta, sekä kraatteri Kuusta.

Tuorlan alue on
kätketty helmi vain 15 minuutin päässä Turun kauppatorilta. Alueen dokumentoitu historia alkaa jo 1500-luvulta, jolloin sen uskotaan toimineen Kuusiston piispanlinnan karjatilana.

Tuorla tarjoaa Avaruuspuisto Väisälän palveluiden lisäksi Tuorlan Majatalolla ruokailu- ja
kahvila mahdollisuuden, erinomaisia kävelyreittejä lehtometsissä ja
kartanoalueella, sekä Ammattiopisto Livian tapahtumia, kuten mm. kekrimarkkinat
ja floristiikkatalon joulun.

Tervetuloa tutustumaan Tuorlan monipuolisiin palveluihin ja aktiviteetteihin vaikkapa jo tänään!